Du behöver inte vara expert i köket för att veta att det är viktigt att ha en bra Olivo skärbräda. Dessa brädor används för att skära mat på ett säkert och perfekt sätt, eftersom de har en plan yta, ger de den stabilitet som behövs för att göra alla typer av snitt, från julienne-remsor och pinnar till skivor och brunoise. Utöver detta skyddar skärbrädan bordet och förlänger knivarnas livslängd.
När du vet hur viktigt det är att ha en skärbräda, kommer du säkert att vilja köpa en direkt, men var säker, det är inte nödvändigt att spendera en förmögenhet för att få en skärbräda av hög kvalitet, som tur är, du kan göra en själv, enkelt, snabbt och billigt.
Därefter kommer vi på Brycus Consejo att lära dig hur man gör en Olive skärbräda steg för steg. Det bästa av allt är att de verktyg och produkter du behöver finns tillgängliga på vår hemsida och till utmärkta priser.
Innan du nämner stegen som ska följas är det viktigt att du ser till att du har följande verktyg och produkter:
• 8 rutor olivträ med ådring i testan
• Svans
• Salt
• Vändkors
• Handborste
• Bordssåg
• Mejsel
• Orbital slipmaskin
• Sandpapper P80
• Sandpapper P120
• Linolja eller mineralolja
När du har allt detta på bordet där du ska arbeta kan du utföra följande steg:
Steg 1
Det första du ska göra är att kontrollera att alla trärutor är kvadratiska, det vill säga helt plana på var och en av sina sidor, på så sätt kommer de att sammanfalla utan problem med varandra .
Steg 2
Nu måste du bestämma vilken som är den bästa orienteringen av säden, du måste välja den med bäst utseende. I vårt exempel har vi valt olivträ med ådring i rumpan, eftersom det är det mest motståndskraftiga, hållbara och det som gör minst skada på kniven.
Steg 3
När riktningen för kornet har definierats kommer vi att applicera lim på sidorna av trärutorna och lite salt. Limmet kommer att hålla ihop trärutorna och saltet kommer att hindra dem från att röra sig i nästa steg.
Steg 4
När alla träslag har limmats, kommer trycket att appliceras på dem med långa klämmor eller klämmor för trä. Detta kommer att säkerställa korrekt vidhäftning. Låt stå så här i 8 timmar och ta sedan bort.
Steg 5
Med hjälp av ett handhyvel tillplattas träets alla ytor. Sedan mäts virket och märks efter den storlek som du vill ge till skärbrädan. Med en bordssåg kapas den för att få önskade dimensioner.
Steg 6
Om du märker att den första limningen inte räcker, eftersom vissa trärutor sitter lösa, var inte rädd för att demontera dem och limma om dem, ibland är en andra applicering nödvändig.
Steg 7
När torkningsprocessen har avslutats, använd en mejsel för att försiktigt ta bort överflödigt lim. Nu, med hjälp av en kalibrator, korrigera att alla ytor på bordet är släta och raka.
Steg 8
Med P80 sandpapper, och på ett ömtåligt sätt, släta ut var och en av brädans ytor och byt sedan till P120 sandpapper för en perfekt finish. Applicera lite linolja eller mineralolja över hela brädan, låt torka och upprepa proceduren. Oljan kommer att ge träet en elegant glans och göra det mer motståndskraftigt.
Klar! Så enkelt blir det att göra sin egen Olivo skärbräda till köket. Kom tillbaka snart för ytterligare ett Brycus-tips.
Våra kunder litar på oss
Yttranden från våra kunder
Få våra nyheter