Mark: Brycus-Bonsáis
Eleagnus pungens är en vintergrön buske som i normala situationer kan växa upp till 4-5 meter. Det är en mycket resistent art, som kan överleva både i tempererade zoner och i de där vintern kan nå -20 grader. Den kännetecknas av sin aromatiska blomning på senhösten, som sedan materialiseras i kraftig rödaktig bärformad frukt.
Eleagnus pungens vård
Eleagnus pungens är träd med en stor anpassningskapacitet, eftersom de kan växa både i mycket soliga och skuggiga orienteringar, förutom att de klarar en mängd olika temperaturer. Dessutom är det inte särskilt krävande när det gäller jordens PH, att kunna växa bra i både alkaliska och sura jordar. Förutom allt detta tål det torka ganska bra, så det kan sägas att det är en starkt rekommenderad art för dem som börjar i bonsai -världen.
Vattna eleagnus
Som en allmän regel kommer vi att vattna bonsai när ytan av substratet börjar torka ut. Vi måste ta hänsyn till säsongen på året vi befinner oss i, så vattning kan ske dagligen under sommaren och var 3-4: e dag på vintern.
Vi kommer att vara särskilt försiktiga under blomnings- och fruktperioderna, eftersom om vi inte ger tillräckligt med vatten riskerar vi att förlora en del av blomningen.
Eleagne orientering
Som vi redan har nämnt kan eleagnus växa både i full sol och i halvskugga.
Det är dock lämpligt att placera bonsai på en plats som är så solig som möjligt, eftersom trädet kommer att växa kraftigare. Dessutom, med mer ljus, kommer bladet att växa mindre och mindre, vilket är önskvärt ur bonsai -estetik.
Eleagnus -prenumerant
Vi kommer att befrukta eleagnus som alla andra bonsai, det vill säga under hela det vegetativa tillväxtstadiet.
Det är lämpligt att använda ett organiskt gödningsmedel med förlängd frisättning, eftersom vi på så sätt undviker risken att övergödsla trädet.
Vi kan använda konstgödsel vid bevattning under trädets gödningsfaser, men inte i de raffinerande. Annars får vi överdriven kraft och för stora blad.
Eleagnus -transplantation
Det rekommenderas att transplantera eleagnus på senvintern, precis som knopparna börjar svälla.
Vissa mästare avlöser eleagnus under transplantation, på detta sätt uppnås en mer kontrollerad spiring, med mindre blad. Detta rekommenderas dock endast i kraftfulla prover, eftersom vi inte kan riskera att försvaga växten.
Vi kommer att använda ett dräneringssubstrat, eftersom eleagnus inte tål för hög luftfuktighet för bra. När det gäller blandningen beror det på vårt klimat, men som huvudregel kan du använda akadama till 100% eller akadama och kiryu vid 70-30
Kabeldragning och beskärning av eleagnus
Eleagnus har en ganska kraftig och vertikal tillväxt, så att för att uppnå en platt krona måste vi tråda när skotten fortfarande är mjuka. Annars riskerar vi att bryta grenarna, eftersom barken blir allt hårdare och sprödare när de mognar.
Vi kommer att göra beskärning under de vegetativa stoppstegen. Tänk på att eleagnus blommar i november, så om vi vill att vårt träd ska blomstra rejält undviker vi höstbeskärning.
* Observationer: Bonsaiens form och mått är ungefärliga. Krukans färg och form kan variera från den på bilden. Kom ihåg att en bonsai är en levande varelse, det är därför bilderna som visas är representativa.